Öronvård

Därför ska du INTE använda bomullspinnar

Du kanske har fnyst när någon har sagt att det inte är bra för dig att rengöra öronen med tops. Faktum är att de har rätt, du borde inte peta i örat med något som är mindre än en armbåge

Varför har vi öronvax?

För att förstå varför man inte ska gå på öronen med den klassiska bomullspinnen måste man veta varför vi överhuvudtaget har öronvax. Den gula geggan är där för att skydda öronen och hålla hörselgången ren. Öronvaxet hjälper inte bara till med att hålla damm och smuts borta från trumhinnan, det fungerar även som ett antibakteriellt skydd och har en smörjande funktion i hörselgången. Vaxet är i själva verket en del i ett av kroppen olika små underverk. Öronen fungerar så att de praktiskt taget tvättar sig själva. När det torkar hjälper käkens rörelse kroppen att göra sig av med det. Både när vi äter och när vi snackar skit med våra vänner hjälper det till att flytta bort gammalt öronvax som till slut faller ut genom örats öppning. Ungefär som att öronvaxet åker rulltrappa ut ur örat, förklarar en forskare för Huffington post.

Problemet kommer av att vi människor tror att vi är smartare än naturen. Och resultatet är att vi går in och bökar i system som fungerat sedan urminnes tider. Resultatet av att vi petar med den lilla bomullspinnen är att vi trycker in vaxet i örat (eller knuffar bort det från rulltrappan) och gör att det fastnar i delar av örat som inte tvättar sig själva. Vaxet som fastnar i örat tar även med sig svamp och bakterier som samlats i ytterörat, vilket kan leda till både smärta och infektioner i örat.

Att trycka in vaxet i örat kan också blockera hörselgången, vilket leder till att du drabbas av försämrad hörsel, eller om du trycker på ännu mer: brusten trumhinna.

Öron behöver egentligen bara rengöras om du märker att du har fått försämrad hörsel, som kan bero på att mycket vax har samlats.

”Men jag kan väl inte bara sluta tvätta mina öron?”, kanske du frågar då. Sanningen är att du har skapat en ond spiral, där dina öron vant sig vid att du kliar och skrapar i dem. Det fungerar lite som ett myggbett där huden blir mer irriterad ju mer du kliar på huden.

Köp Vaxol® på närmaste apotek

Köp Vaxol®