Öronvård

Därför ska du INTE använda bomullspinnar

Du kanske har fnyst när någon har sagt att det inte är bra för dig att rengöra öronen med tops. Faktum är att de har rätt, du borde inte peta i örat med något som är mindre än en armbåge

vaxol-inte-bomullspinnar

Varför har vi öronvax?

För att förstå varför man inte ska gå på öronen med den klassiska bomullspinnen måste man veta varför vi överhuvudtaget har öronvax.

Öronvax är där för att skydda öronen och hålla hörselgången ren. Öronvax hjälper inte bara till med att hålla damm och smuts borta från trumhinnan, det fungerar även som ett antibakteriellt skydd och har en smörjande funktion i hörselgången. Öronen fungerar så att de praktiskt taget tvättar sig själva. När vaxet torkar hjälper käkens rörelse kroppen att göra sig av med vaxet ut genom örats öppning

Resultatet av att vi petar med bomullspinnar är att vi trycker in vaxet i hörselgången och detta gör att vaxet fastnar i delar av örat som inte tvättar sig själva. Vaxet som trycks längre in i örat kan även ta med sig svamp och bakterier som samlats i ytterörat, vilket kan leda till både smärta och infektioner i örat.

Att trycka in vaxet i örat kan också blockera hörselgången, vilket leder till att du drabbas av försämrad hörsel, eller om du trycker på ännu mer: brusten trumhinna.

Öron behöver bara rengöras om du märker att du har fått försämrad hörsel, som kan bero på att mycket vax har samlats. Vaxol hjälper dig att hålla dina öron rena och gör att användning av bomullspinnar kan upphöra.

 

Köp Vaxol® på närmaste apotek

Köp Vaxol®