Öronsjukdomar

En översikt över de vanligaste öronsjukdomarna

Det finns mängder av sjukdomar och tillstånd som kan påverka dina öron. För att ge dig en bättre överblick över vad som är mest normalt har vi här samlat några orsaker och symptom på de vanligaste örontillstånden.

VAXOL_En-oversikt-over-de-vanligaste-oronsjukdommarna

Presbyacusis

Presbyacusis är en teknisk term för hörselnedsättning till följd av ålderdom. Ca 40 procent av alla över 75 års ålder lider av presbyacusis. Hörselnedsättning till följd av presbyacusis påverkar normalt högfrekventa ljud mer än de lågfrekventa ljuden. Om du lider av presbyacusis kan det vara svårare för dig att höra vad en kvinna säger än att uppfatta vad en man säger.

Presbyacusis orsakar normalt skada på de hår i innerörat som gör hörsel möjlig. Skadan kan orsakas om öronen utsätts för höga ljud under en livstid, hälsotillstånd som högt blodtryck, medicin och ålderdom. Presbyacusis orsakat av höga ljud kan undgås om du använder hörselskydd och undviker höga ljud när du är ung. Hörselnedsättning till följd av presbyacusis kan normalt avhjälpas genom att använda hörselapparat.

Tinnitus

Tinnitus är ett ringande eller brummande ljud i örat. Det kopplas ihop med många andra örontillstånd, däribland presbyacusis. Tinnitus orsakas av höga ljud, öroninflammation, tumörer, hårt öronvax eller andra okända orsaker. Om tinnitus kommer till följd av öroninflammationer, tumörer eller andra medicinska behandlingsmöjliga orsaker, kan det oftast botas.

Om du upplever att du lider av tinnitus ska du kontakta en öronspecialist. De kan kanske identifiera orsaker, och om inte så kan de i alla fall ge dig goda råd till att göra tinnitusen lättare att leva med.

Otitis Media / mediaotit

Otitis Media, eller mediaotit, eller akut mellanöroninflammation är en infektion i mellanörat. Det är vanligast hos barn, men folk i alla åldrar kan lida av Otitis Media. Otitis Media kan bli bättre helt av sig själv eller med hjälp av antibiotika. Otitis Media kan uppstå med eller utan symptom. De vanligaste symptomen är ont i örat i kombination med feber.

Otitis Media kan vara bakterier eller virus och följer ofta efter en ”öm hals, förkylning eller annan infektion”. När dessa infektioner uppstår blir örontrumpeten blockerad och det skapar en dämpning av vätskor bakom trumhinnan och skapar en perfekt miljö för bakterier och virus. Bakteriell Otitis Media behandlas med antibiotika.

Kronisk Otitis Media behandlas ofta genom att placera dränering av örat genom trumhinnan, man perforerar trumhinnan och opererar in ett rör i trumhinnan. Detta för att låta vätskan löpa ut från mellanörat, där det torkar ut och förhindrar ytterligare infektioner. Otitis Media kan påverka barns hörsel, så om du har misstanke om att ditt barn hör dåligt och att ditt barn har mellanöroninflammation ska du gå till doktorn.

Extern otit

Extern otit (otitis externa), eller hörselgångsinflammation, är en infektion i hörselgången, som ibland även kallas för ”simmaröra”. När man simmar/badar/duschar ofta kan man lätt få extern otit, vilket förklaras av att en blöt hörselgången ökar risken för att bakterier och virus infekterar huden. De första symptomen är ofta kliande öron, följt av svullnad och smärta. Extern otit blir ofta behandlat med receptbelagd antibiotika och/eller kortison i form av droppar eller salva.

Idag kan du behandla extern otit med receptfri egenvård; OTINOVA öronspray. Det är en lösning i sprayform, som effektivt och snabbt behandlar hörselgångsinflammation (extern otit); dödar både svamp och bakterier, är uttorkande, minskar svullnad och lindrar klåda. Otinova köps receptfritt på apotek.

Du kan läsa mer om hörselgångsinflammation (extern otit), och att behandla och förebygga, på OTINOVA.se

Otinova

Svampinfektion (Otomykose)

Otomykose är en svampinfektion i hörselgången. Några gånger uppstår endast svampinfektionen, och andra gånger uppstår det tillsammans med bakteriell Otitis Externa. Huvudsymptomet på svampinfektionen är kraftigt kliande öron. Hörselgången kan också bli blockerade pga. svullnad, vilket kan leda till hörselnedsättning, ont i örat och/eller tinnitus. Svampinfektionen behandlas genom att torka hörselgången och använda antisvampmedicin.

Cholesteatoma

Cholesteatoma är en hudcysta som gror i mellanörat. Den orsakas när hud från hörselgången börjar att gro in i mellanörat från trumhinnan och stör benen och nerverna i mellanörat. Symptomer på cholesteatoma är bland annat ”hörselnedsättning, öroninflammation, ont i örat, yrsel och ansiktsförlamning”. Den enda behandlingen mot cholesteatoma är med en operation.

Otosklerose

Otosklerose är en abnorm växt på en eller flera ben i mellanörat. Det är oklart vad som orsakar otosklerose, men man är i störst risk för att drabbas av otosklerose om någon i familjen tidigare haft det. De vanligaste symptomen på otosklerose är hörselnedsättning, oftast av lågfrekventa ljud. Om det handlar om allvarlig otosklerosen leder det oftast till en operation. Om hörselnedsättningen är i en mild form kan det behandlas genom att använda hörselapparat.

Ménières sjukdom

Ménières sjukdom är en ”abnormalitet i det inre örat” som orsakar hörselnedsättning, yrsel, tinnitus och öronvärk. Symptomerna kan vara konstanta eller övergående. Det är oklart vad som orsakar Ménières sjukdom, men det sägs vara ett brott på det inre örat som gör att två, normalt separerade vätskor, flyter ihop. Det finns inget botemedel mot Ménières sjukdom, men det kan lindas med diet och medicin som förbättrar blodcirkulationen.

Köp Vaxol® på närmaste apotek

Köp Vaxol®