Öronsjukdomar

Hörselgångsinflammation

Har du eller någon i din närhet drabbats av bekymmer med öron vid mycket bad på sommaren? Det är inte ovanligt och på semesterresa kan det slå hårt om en familjemedlem får ont i örat. Både barn och vuxna kan drabbas och ofta behöver man direkt hjälp.

vaxol_horselgangsinflammation

Ett vanligt öronbekymmer på sommaren

Hörselgångsinflammation är en infektion/inflammation i hörselgångens hud. Det medicinska namnet är extern otit eller ototis externa, och ibland kallas det även för “simmaröra”. Det orsakas bl.a. av att vatten och fukt stör örats naturligt sura miljö och produktion av öronvax med dess skyddande egenskaper. Huden kan då bli utsatt och irriterad, vilket ger en bra grogrund för tillväxt av bakterier och svamp. Den årliga incidensen är 1-3% – i Sverige drabbas ca 100-300 000 personer på år.

Läs mer här: otinova.se/horselgangsinflammation

Inflammation i hörselgången (extern otit) uppstår ofta vid mycket bad/simning på sommaren (därav namnet ”simmaröra”), i varmt och fuktigt klimat, vid duschning. Även vid användning av schampo/hårspray, hörapparater, hörlurar eller vid öronpetning med bomullspinnar och andra föremål. Det orsakas även av eksem eller hudsjukdom och kan vara ofta återkommande. Vanliga symptom är smärta, ömhet, klåda, irritation eller lockkänsla och obehag i anslutning till hörselgången. I värre fall kan hörselgången svullna och bli vätskande.

Behandling av extern otit

För att behandla extern otit finns idag olika alternativ; receptfri egenvård eller receptbelagda antibiotika/steroider/kortison.

Receptfri egenvård kan ges med en unik produkt: Otinova® öronspray. Otinova® har en lokalt uttorkande, klådstillande samt bakterie- och svampdödande effekt. Otinova® är välbeprövad och har vetenskapligt/ kliniskt dokumenterad effekt.

Antibiotikaresistens är idag ett ökande problem i samhället. Med Otinova® kan du behandla själv och undvika både sjukvårdsbesök och antibiotika.

Otinova® köper du på apotek, är enkel att använda och enkel att ta med. Sprayas i hörselgången direkt vid första symptom.

Läs mer på otinova.se.

Köp Vaxol® på närmaste apotek

Köp Vaxol®