Öronsjukdomar

Hörselgångsinflammation

Har du eller någon i din närhet drabbats av bekymmer med öron vid mycket bad på sommaren? Det är inte ovanligt och för familjer på semester kan det slå hårt då en familjemedlem får ont i örat. Både barn och vuxna kan drabbas och ofta behöver man direkt hjälp.

otinova_Hörselgångsinflammation

Ett vanligt öronbekymmer på sommaren

Hörselgångsinflammation är en infektion/inflammation i hörselgångens hud. Det medicinska namnet är extern otit och ibland kallas det även för “simmaröra”. Det orsakas bl.a. av att vatten och fukt stör örats naturligt sura miljö och produktion av öronvax med dess skyddande egenskaper. Huden kan då bli utsatt och irriterad, vilket ger en bra grogrund för tillväxt av bakterier och svamp. Den årliga incidensen är 1-3%.

Läs mer här: otinova.se/horselgangsinflammation

Inflammation i hörselgången (extern otit) uppstår ofta vid mycket bad/simning på sommaren (därav namnet ”simmaröra”), i varmt och fuktigt klimat, vid duschning, vid användning av schampo/hårspray, hörapparater, hörlurar eller vid öronpetning med bomullspinnar och andra föremål.  Symptomen kan vara ömhet, klåda, irritation eller lockkänsla och obehag i anslutning till hörselgången. I värre fall kan hörselgången svullna ihop och bli vätskande.

Behandling av extern otit

För att behandla extern otit används ofta receptbelagda topikala lösningar/suspensioner i form av antibiotika och/eller antiinflammatoriska steroider/kortison.

Ett receptfritt behandlingsalternativ med egenvård finns idag: Otinova® öronspray. Otinova® har en lokalt uttorkande, klådstillande samt bakterie- och svampdödande effekt. Kliniska studier Otinova® är en välbeprövad och vetenskapligt/ kliniskt dokumenterad (Ref.1-5) egenvårdsprodukt som behandlar hörselgångsinflammation (extern otit). Otinova® har befunnits vara minst lika effektiv som örondroppar som innehåller antibiotika och steroider (7,8).

Antibiotikaresistens är idag ett ökande problem i samhället. Med Otinova® finns ett alternativ för att undvika antibiotikabehandling.

Läs mer på otinova.se.

Köp Vaxol® på närmaste apotek

Köp Vaxol®