Öronvax

Ja, öronvax är ett tecken på friska öron

Har du någonsin undrat varför det bildas öronvax i örat, och vad öronvax egentligen är? Vi har här samlat några olika fakta, som lär dig mera om öronvax.

Vad är öronvax och varför är det så viktigt?

Har du någonsin undrat varför det bildas öronvax i örat, och vad öronvax egentligen är? Vi har här samlat några olika fakta, som lär dig mera om öronvax.

Öronvax är en blandning av vätskor som bildas av körtlar som sitter ytterst i hörselgången. Dessa vätskor blandas med damm och döda hudceller för att forma det som du får fram när du rengör dina öron.

Ditt öra är naturligt självrensande och hos friska, normala öron rör öronvaxet gradvis till ytterkanten av hörselgången samtidigt som öronvaxet fångar och tar med damm och smuts med sig ut.

Öronvax har tre viktiga funktioner för dina öron:

  • Öronvax skyddar hörselgången mot svamp och bakterier, som kan skada öronen och ge infektioner.
  • Öronvax fuktar hörselgången och förhindrar huden från att torka ut, så du inte får öron som kliar.
  • Öronvax fångar damm och annat smuts och skyddar din trumhinna.
vaxol-oronvax

Om jag har för mycket öronvax?

Även om många människor tycker att öronvax är äckligt är lite öronvax helt normalt och bara hälsosamt for dina öron.

Öronvax behöver inte rensas bort, om det inte är plågsamt eller orsakar dålig hörsel, kliande öron, ont i örat eller tinnitus. Öronvax ska också rensas bort om det hindrar öronläkaren från att kunna undersöka dina öron ordentligt.

Öronvax orsakar vanligtvis inte dessa typer av problem, om det inte blir hårt och helt stoppar till hörselgången. Ofta leder försök att rensa öronen med en bomullspinne eller andra föremål bara till att trycka öronvaxet längre ner i hörselgången och orsaka en allvarlig blockering. Många öronläkare brukar faktiskt säga att alla föremål som har mindre storlek än din armbåge ska inte stickas in i örat.

Vad är risken med att rensa bort öronvaxet från örat?

Audiologer och andra öronläkare använder olika medel för att ta bort vaxpropp beroende på ditt behov och din typ av öronvax. Sköljning är den vanligaste metoden för att ta bort öronvax. Under behandlingen sköljs hörselgången

Öronvax blockering är den vanligaste orsaken till att folk går till öronläkaren och de flesta människor får rensat sina öron utan problem.

Hur tar man bort hårt öronvax?

Audiologer och andra öronläkare använder olika medel för att ta bort vaxpropp beroende på ditt behov och din typ av öronvax. Sköljning är den vanligaste metoden för att ta bort öronvax. Under behandlingen sköljs hörselgången med ljummet vatten med lågt tryck. Öronvax kan också tas bort genom att använda speciella skedar, som kallas för kyretter. Din läkare kan också använda en liten vakuumpump som suger ut öronvaxet.

 

Hur kan jag mjuka upp mitt öronvax?

Många yrkesfolk använder uppmjukningsmedel för att göra det lättare att rensa bort öronvaxet. Din läkare kan ibland be dig använda uppmjukningsmedlet i några dagar innan behandlingsdagen, , eller så uppmanas du att sitta stilla med medlet i örat i några minuter innan själva behandlingen med att rensa ut öronxaxet.

Populära medel till att mjuka upp öronvax är bland annat saltvattenslösning, väteperoxid, karbamidperoxid lösning, bakpulver lösning och oljeblandning. Det finns medel att få med recept, men de ger mycket större risk för att leda till öroninflammation och deras höga styrka är kanske inte nödvändigt att använda för att kunna ta bort vax från örat.

 

Varför är olivolja bra för mina öron?

Huden i dina öron är mycket mera känslig än resten av huden på din kropp. Om dina öron kliar kan det bero på en skada på den känsliga huden. Det är en riktigt bra idé att vara säker på att allt du stoppar i dina öron inte skadar din hud.

Många vegetabiliska oljor och extrakt är naturligt kompatibla och gynnsamma för din hud. Dessa oljor är ett bra medel för att mjuka upp öronvax och att använda som läkemedel till hörselgången. Olivolja är en av de effektivaste oljorna till att mjuka upp öronvax med utan att irritera huden i hörselgången.

Hur kan Vaxol® hjälpa mina öron?

Vaxol® består av olivolja som producerats som läkemedel, och innehåller minst 30 stycken polyfenoler, som har en antibakteriell effekt. Samtidigt förhindrar oljan avdunstning och behåller därmed den naturliga fuktigheten i huden i hörselgången.

Om öronvaxet är torrt och sitter fast i hörselgången kommer Vaxol® att hjälpa till med att lösgöra det, så öronvaxet inte skadar hörselgången när det rensas ut.

Andra öronvaxmjukgörande medel, som peroxider och alkohol, resulterar inte alltid i frisk hud och kan faktiskt orsaka skada och irritation av huden i hörselgången. Vaxol® kan köpas på apoteket och du kan läsa mera om Vaxol® här på sidan.

Köp Vaxol® på närmaste apotek

Köp Vaxol®