Fakta om hörsel

Otroliga fakta om ditt öra som du säkert inte känner till

Precis som de flesta människor runtom i världen tar du säkert din hörsel som något för givet och tänker inte på hur fantastiska dina öron egentligen är. Vi har samlat några olika fakta om öron och hörsel som kommer att ge dig en större förståelse för hur komplexa dina öron egentligen är.

VAXOL_Otroliga-fakta-om-ditt-ora-som-du-sakert-inte-kanner-till

Trumhinnan omvandlar ljudvågor till vibrationer.

Din trumhinna är mindre än 8-9 mm i diameter. Den rör sig mindre än en miljarddel av en meter när du här ljud.

Du hör alltid – också när du sover.

Dina öron arbetar alltid, också när du sover. Örat forsätter att höra ljud, men det är din hjärna som stänger dem ute. Det är kanske därför som du ibland plötsligt vaknar, säker på att du hört något utan att egentligen veta vad det var.

 

Delarna inne i örat som hjälper dig att höra är pyttesmå!

Även om ljuden kan låta höga, fångas de upp av mycket små delar i örat: Du har tre ben i varje öra och de är de minsta benen i hela kroppen. Benen kallas för hammaren, städet och stigbygeln. De inre delarna i dina öron är faktiskt så små till att vara en spionmikrofon.

 

Vi vet inte allt om örat.

Ingen vet hur hjärnan kan märka skillnad på högfrekventa och lågfrekventa ljud, eller på höga och låga ljud.

 

Dina öron gör mer än bara att höra.

Balansnerven sitter inne i ditt öra och påverkar dig om du till exempel får en öroninflammation. Du har kanske märkt att du ibland blir yr när du får öroninflammation.

 

Du får en ny hörselgång varje år!

Huden i din hörselgång växer konstant ut med upp till 3,3 cm varje år. Om den inte faller av, har du när du fyller 20 år, en 61 cm lång sträng hud hängande ut ur örat.

 

Den minsta muskeln i kroppen sitter i örat.

Kroppens minsta muskel heter stapedius och sitter i mellanörat. Den är mindre än 0,2 cm lång och styr det minsta benet i kroppen, som kallas för stigbygeln. Även om stigbygeln är dubbelt så stor som muskeln är den ändå bara 0,5 cm lång.

Du har hår i örat.

Innerörat är ungefär samma storlek som suddgummit på en blyertspenna, men har mera än 20.000 hårstrån. Om håren var lika långa som blyertspennan, kunde du göra en stapel som var hela 132 meter hög. Ungefär samma höjd som ett 42 våningshus.

 

Var försiktig med hörlurar.

Att gå runt med hörlurar skapar en härlig miljö för bakterier, som liknar svamp. På bara en timme fördubblas antalet bakterier i ditt öra upp till 700 gånger. Och ja, ett vanligt tecken på öroninflammation är att örat kliar.

 

Var försiktig med rockkonserter.

Om man sitter framför högtalarna på en rockkonsert kan det ge skador på örat efter bara 7 ½ minut. Skadorna kan inte läkas, så det är inte något att leka med!

 

Passiv rökning skadar också örat.

Passiv rökning hemma ökar risken för mellanöreinflammation och allergier hos barn.

Roliga fakta om djur och insekter

  • En katt har 32 muskler i varje öra och varje öra kan vrida sig oberoende av det andra.
  • Cikador har deras ”öron” i magen. Undrar hur det smakar? (Eller låter?).
  • Syrsor har deras ”öron” på knäna.
  • Ormar har inga öron, men deras tungor kan uppfatta ljudvågor.
  • Fiskar har inga öron, men de kan ändå ”höra”. De ”hör” genom att upfatta tryckförändringar genom spår på deras kropp.
  • Medan människor kan höra ljud på mellan 20 Hz och 64.000 Hz kan katter höra ljud från 45 Hz och till 64.000 Hz. Möss kan höra ännu högre ljud, upp till 91.000 Hz, medan de lägsta de kan höra är 1000 Hz.
  • Fladdermöss kan höra upp till 110.000 Hz och använder den förmågan till att fungera som radar för att känna av hur långt bort föremål befinner sig.
  • Det djur i världen som kan höra den högsta frekvensen är tumlaren som kan höra ljud med upp till 150.000 Hz.

Köp Vaxol® på närmaste apotek

Köp Vaxol®