Vatten i örat

Badar eller simmar du ofta? Kanske när du är på solsemester? Tränar du simning och ligger länge i vatten? Håller du på med dykning?

Något som många kan erfara då är att det oftare slår lock för örat eller att man får ont i örat.

En av orsakerna till detta är att vatten har kommit in i hörselgången och blivit kvar längre än vanligt, kanske är vattnet smutsigt. Detta påverkar hörselselgångens miljö negativt och bakterier eller svamp kan få fäste på huden, infektera och utlösa en inflammation.

 

Extern otit, hörselgångsinflammation, hörselgångseksem är flera namn för samma sak;  huden i hörselgången är torr, irriterad, skadad och har påverkats och infekterats av bakterier eller svamp.

Simmaröra, Dykaröra eller ”Swimmer’s ear” är också vanliga begrepp vid hörselgångsinflammation/ extern otit. Mycket simning, bad, dusch och vattenaktiviteter, speciellt i varma fuktiga klimat, är en vanlig orsak.  Örat känns ont, värkande, kliande, kladdigt, varande/ vätskande, ömt eller svullet och hörseln kan vara nedsatt.

Ungefär en procent av befolkningen, i Sverige finns siffror på ca 100 000 personer , drabbas av hörselgångsinflammation varje år.

Du kan läsa mer om hörselgångsinflammation och receptfri behandling på OTINOVA.se

Hur skyddar Vaxol® örat mot vatten?

Vaxol® innehåller ren olja. När du använder sprayen lägger den sig som en hinna/ barriär på huden i hörselgången och hjälper på så vis den naturligt skyddande hinnan av öronvax. Genom denna ”oljebarriär” med Vaxol® och vax, så skyddas örat mot uttorkning och att smutsigt vatten med bakterier kan irritera i hörselgången.

Hörselgångsinflammation - extern otit

Huden inne i hörselgången är ett känsligt område. Den är väldigt tunn och under huden finns känsliga körtlar och nerver. Huden kan skadas om du petar där inne med exempelvis en bomullspinne, hårnål eller något annat hårt. Eller om huden gnuggas hårt. Eller om du använder hörlurar, hörapparat o.d. Normalt skyddas huden av vax, men då gången ofta är smal och krokig och vid åverkan i hörselgången, så är det inte ovanligt att hinnan av skyddande öronvax skadas.

 

Hörselgångseksem är även ett använt begrepp för inflammation i hörselgången. Huden kan vara torr, skadad, sprucken och inflammerad. Det beror på att huden har blivit utsatt, vaxet är inte tillräckligt skyddande på huden, huden har blivit irriterad och bakterier/ smuts har fått fäste.

Du kan läsa mer om hörselgångsinflammation och receptfri behandling på OTINOVA.se

 

Skydda örat - peta EJ med bomullspinnar o.d.

Den vanligaste orsaken till att huden i hörselgången skadas är att man petar in i örat med ett ”verktyg”, ofta med bomullspinnar. En bomullspinne, eller annat föremål, stör det skyddande skiktet av vax och gör huden blottad för både smuts och bakterier, vilket kan leda till inflammation i hörselgången.Vissa kan även vara allergiska mot det som de petar sig med i örat.

Om du känner av klåda –

 • Klia dig inte inne i hörselgången, trots att det kliar. Då kan klådan bara öka.
 • Undvik vatten i örat, skydda dig ev med badmössa.
 • Var försiktig med att få in tvål, schampoo och hårspray in i örat.
 • Lindra med Vaxol®

Vatten i örat - simmaröra/ swimmer's ear

Besvär med vatten i örat uppkommer ofta under sommarhalvåret. När man badar och simmar mycket, så utsätts örat för mycket vatten ifrån både pooler och hav. När vatten ofta och mycket kommer in i örat, så påverkar det örats skyddande miljö negativt – vaxproduktionen och huden i örat blir mer utsatt. Smuts och bakterier finns i badvatten och i dusch påverkar även tvålrester.

Om man tränar mycket – och duschar ofta – utsätts örat för mycket vatten, tvål, schampoo, mm. Även tävlingssimmare och dykare utsätts såklart för mycket vatten. Vattnet kan lätt ansamlas i örat och därigenom stannar bakterier kvar och påverkar. Om miljön i hörselgången är nedsatt av för mycket vatten i hörselgången, störd vaxproduktion, så blir huden mer känslig för bakterier och mer lättirriterad.

Orsaker till hörselgångsinflammation

 • Vatten ofta i örat, vid t.ex. mycket bad, dusch, simning, dykning
 • Petande i örat, med t.ex. bomullspinnar, hårnål, skruv…
 • Användning av hörlurar, öronsnäckor, öronproppar, etc
 • Vissa vaxlösande medel och spolning av vaxproppar i öronen kan irritera
 • Vid eksem, psoriasis, diabetes mellitus
 • Då en patient fått in ett främmande föremål i hörselgången
 • Hörapparatsanvändning

 

Vatten i örat - simmaröra

Vax i öronen är naturligt och nödvändigt, inte farligt, det är en del av ett naturligt skydd för de inre delarna av örat mot smuts, damm och bakterier. Vax tar med sig smuts och bakterier och försvinner ut från örat helt naturligt. Om vaxet inte försvinner kan det däremot bildas proppar som man måste få bort.

Vax kan ha svårt att naturligt komma ut ur örat. Vatten i örat kan irritera hörselgången och kan påverka vaxproduktionen. Antingen produceras för mycket eller för lite vax.  Eftersom vaxet hjälper till att föra ut bakterier och smuts är det viktigt att det fungerar som det ska, då bakterier och svamp annars kan frodas inne i örat och orsaka besvär.

Om inte vatten i örat kan rinna ut naturligt och blir kvar i örat, beroende på vaxpropp, hörselgångens form eller på grund av hörapparater och öronproppar, kan hörselgången bli irriterad och svullen.

Klåda, smärta, irritation, värk, flytningar, svullnad och hörselnedsättning är symptom som kan påvisa att du har drabbats av simmaröra/ extern otit/ hörselgångsinflammation.

Du kan läsa mer om hörselgångsinflammation och receptfri behandling på OTINOVA.se

Behandling av hörselgångsinflammation - extern otit

Oftast känns det bara som att det kliar lite i hörselgången. Men vid svårare fall kan det göra ont. Hörselgången kan svullna och det kan rinna illaluktande sekret ut från örat. Hörsel kan också bli sämre. Vid en misstänkt hörselgångsinflammation med smärta i örat, rekommenderas att man söker hjälp hos sjukvården.

Om örat även blir rött, varmt och svullet samtidigt som du får huvudvärk och feber ska du söka vård direkt. Då kan du ha fått en infektion.

Behandling av en utvecklad inflammation utgörs idag av både receptfria och receptbelagda produkter. Dels i form av anti-inflammatoriska steroider, med eller utan antibiotika. Dels finns ett mycket effektivt hjälpmedel för både behandling och förebyggande, som inte innehåller antibiotika eller steroid; OTINIVA öronspray.

Behandlingar vid allvarligt tillstånd kan omfatta även dränering genom en slang och perforation i örat.

Använd Vaxol® vid torra hörselgångar

Förebygg vatten i örat/ hörselgångsinflammation/ extern otit med Vaxol®

Olja och vax i örat gör så att vatten lättare kan rinna ut från örat. Olja och vax bildar en skyddande barriär på huden i hörselgången.

Vaxol® smörjer och hjälper till att skydda huden i hörselgången och bevarar den naturliga fuktigheten i hörselgångens hud. Vaxol® lägger sig som en barriär och skyddar mot uttorkning och irritation, orsakad av infektion av bakterier.

 

 

Vaxol® sprayas enkelt in i hörselgången för att förebygga och skydda örat mot uttorkning och klåda/ irritation.

Kontinuerlig förebyggande användning med Vaxol®:

1-2 sprayningar/ doser i varje öra 1-2 gånger per vecka, eller vid behov.

För dig som använder hörapparat och hörlurar

Om du använder hörapparat eller hörlurar, så är det inte ovanligt att örats balans blir störd – det blir torrt, det kliar och det kan ansamlas bakterier och uppkomma en hörselgångsinflammation.

Peta inte i örat, det bidrar dessvärre oftast till ytterligare fäste och spridning av bakterier.

För att förebygga problem så kan du spraya med Vaxol®  1-2 doser/ sprayningar per öra, 1-2 gånger per vecka.

Spraya gärna med Vaxol® innan du ska sova eller då du inte ska använda hörapparat eller hörlurar på ett tag.

Vaxol® hjälper örat att hålla rent, skyddar mot torrhet, klåda och irritation i hörselgången.

Köp Vaxol® på närmaste apotek

Köp Vaxol®