Vax i öronen är helt naturligt och en viktig del för örats funktion och skydd. Vaxet har till uppgift att ta hand om smuts och bakterier som inte ska finnas i örat och se till att föra ut det naturligt, utan att vi märker det. Det tar med sig ovälkomna bakterier från örat, så att de inte blir kvar i örat och ger klåda eller irritation. Vaxet har även som uppgift att ligga som en skyddande hinna på huden i hörselgången, för att mjukgöra, hindra torrhet och från att bakterier fäster på huden.
Vaxet skyddar örats funktioner.Vårt öra måste kunna skydda sig och sina funktioner (hörsel och balans) från att småpartiklar och bakterier tränger in i hörselgången. Det är också den främsta anledningen till att vi har öronvax.
Öronvax bildas i körtlar under huden som finns i hörselgången. Öronvax består av sekret, talg och svettkörtelsekret samt hudpartiklar, framför allt keratin. Vaxet är svagt surt, kan vara mjukt eller hårt och kan variera i färg från ljust till mörkt brunt.
Vaxproppar är vanligen mörkt bruna och torra eller hårda samt sitter fast i hörselgångens väggar och hårstrån. Vaxproduktionen är individuell och ibland upplevs den vara i överkant. Vaxproppar kan bildas vid alltför riklig vaxproduktion eller då vaxet inte transporteras ut normalt .
Precis som vår övriga hud så är det viktigt att huden i hörselgången är jämn, smidig och frisk för att öronvaxet ska produceras normalt och för att hörselgången ska fungera väl.