Fakta om hörsel

Bli klokare om hörsel med roliga fakta

Öronen är fantastiska “uppfinningar”, som de flesta människor tar för givet. Därför har vi här samlat några roliga fakta omkring hörseln, som du säkert inte kände till. Läs mera här och se om du så blir klokare omkring hörseln.

VAXOL-Bli-klokare-om-horsel-med-roliga-fakta

Hur långt bort kan ett skrik höras?

Hur långt bort som ett skrik kan höras beror på många olika faktorer. Några av faktorerna kan till exempel vara baserat på geografin, vädret, luftfuktighet, bakgrundsljud, ålder och kön på personen som skriker. Så kort sagt finns det inget klart och tydligt svar på den frågan. Amerikanska forskare har testat och kommit fram till att en normalt hörande person i helt tyst miljö kan höra ett skrik på upp till 3 km avstånd.

I en storstad med mycket trafik och buller är det sällan som man kan höra andra ropa, om de är längre bort än bara 100 meter.

Hur högt kan en människa skrika?

En normal tonårstjej kan skrika så högt att det når upp i 105 decibel, och vid 125 decibel riskerar det att skada en människas öra. 2013 blev ljuden från det amerikanska fotbollslaget Seattle Seahawks fans uppmätt till 136,6 decibel. Om du vill ha något att jämföra med kan vi berätta att ett normalt 747 Jumbo Jet flygplan som lyfter och landar avger mellan 130-150 decibel.

Män är mera döva än kvinnor

Män upplever oftare hörselnedsättning än kvinnor gör. Men det beror inte på att männen har ett ”extra filter” i öronen, som många tror. Det beror oftast på att flera män ofta arbetar i miljöer med mera buller runt omkring sig än kvinnor gör.

Öronen rensar sig själva

Porerna i öronkanalerna producerar öronvax och det finns tusentals små-små hår i örat, som kallas för cillier. Håren för vaxet ut ur hörselgången och säkrar att smuts försvinner och öran därmed hålls rent.

 

Om du frågar din öronläkare omkring rensning av örat, kommer du helt säkert att få veta att du gärna kan stoppa allt möjligt in i ditt öra – om bara det har större storlek än en armbåge! Så om du vill undgå det ska du låta bli att använda tops – trots att de i dagligt talas kallas för öronrensare. För det är de inte tänka att användas till.

Farlig decibel och förlust av hörsel

De lägsta ljuden som ett mänskligt öra kan uppfatta ligger på 0 decibel. 10 gånger högre är 10 decibel osv.

Generellt sätt ligger ljuden från en vanlig jetmotor omkring 120 decibel och ett pistolskott ligger på ca 140 decibel. Om man utsätter örat för 90 decibel i mera än 8 timmar kan det ge permanenta skador på hörseln. Dessutom är grundregeln att allt över 140 decibel kan skada örat omedelbart.

Havet i ett snäckskal

Du har säkert ofta hört, eller kanske prövat själv, att hålla ett stort snäckskal upp till örat och hört ljudet från havets brus. Det är egentligen inte havet du hör, utan ljudet från ditt eget blod som strömmar genom blodådrorna i ditt öra.

Barn får ofta öroninflammationer

Vatten i örat ger ofta förlust av hörseln, och det inträffar ofta för barn. Det ger smärtfulla öroninfektioner och den klassiska öroninflammationen, som de allra flesta småbarnsföräldrarna känner till allt för väl. Öroninflammation bör alltid behandlas och aldrig ignoreras.

Balansen sitter i öronen

Dina öron har en avgörande roll när du ska försöka hålla balansen. I örat finns 3 små kanaler på sidan av hörselsnäckan. De fungerar som gyroskop och hjälper till med att hålla din balans. Om du inte tycker det låter viktigt, vänta bara till den dag när du drabbas av en kraftig öroninflammation och så försöker gå runt utan problem.

Blomkålsöron

Många professionella sportsstjärnor inom olika kontaktsporter, som brottning, boxning och rugby, får så kallade blomkålsöron. Man får blomkålsöron när brosket i örat skadas upprepade gånger. Blomkålsöronen har i princip ingen betydelse för hörseln, men eftersom örats själva ”trattform” förändras kan man i bland höra lite sämre än normalt.

Köp Vaxol® på närmaste apotek

Köp Vaxol®